fbpx

Списання відсотків по кредиту військовим: пільгові умови та їхні особливості

В умовах війни бійці не лише ризикують життям на передовій, але й повстають перед труднощами в тилу. На знак поваги та вдячності держава надає воїнам низку гарантій соціального та правового захисту. Одним із таких заходів є списання відсотків за кредитами. У статті ми детально розглянемо законодавчі підстави для оформлення цієї пільги, порядок її отримання та інші важливі аспекти. Автоматично її не призначають, тому потрібно знати, як складається заява про припинення нарахування відсотків по кредиту військовослужбовцям і куди вона подається.

Отримайте безкоштовну консультацію

На які кредитні пільги мають право військовослужбовці

Службовцям ЗСУ надається низка законних привілеїв, гарантій і компенсацій, обумовлених особливим характером їхньої роботи, пов’язаної із захистом України. Однак Закон про списання відсотків по кредиту військовослужбовцям не розглядає можливості для повної ануляції заборгованості, але істотно знижує фінансове навантаження на них.

Пільги передбачають:

  • звільнення від сплати процентів за користування кредитом;
  • позбавлення від штрафів та пені за прострочення платежів за позикою перед будь-якими структурами — банками, підприємствами чи фізичними особами (відповідно до частини п’ятнадцятої статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей»);
  • спрощену процедуру реструктуризації.

Усі інші умови та зобов’язання визначаються кредитним договором. Щоб списання відсотків по кредиту військовим запрацювало, потрібно в письмовій формі сповістити банк про проходження служби та надати довідки, що це засвідчують.

Які оригінали документів знадобляться

Ви можете безкоштовно дізнатися, як списати відсотки по кредиту військовослужбовця, записавшись до нас на безкоштовну консультацію. А щоб отримати пільгові кредитні умови, військовослужбовці та їхні дружини повинні подати до банку певні документи. Розглянемо, що знадобиться кожній окремій категорії.

Для військовослужбовців, призваних під час мобілізації

Для підтвердження факту проходження служби під час мобілізації вам необхідно мати один з наступних документів з датою призову:

  • Документ військового обліку.
  • Офіційний витяг з наказу, що містить інформацію про рішення, прийняте військовим комісаріатом або іншим уповноваженим органом щодо військовослужбовця або військовозобов’язаного.
  • Довідка за формою 5 або іншою рекомендованою формою, де вказано період проходження служби. Важливо, щоб документ був виданий не більше ніж за рік до подачі в банк.

Для військовослужбовців, які брали участь у бойових діях (АТО та інших операціях)

Їм потрібне посвідчення учасника бойових дій або свідоцтво інваліда війни (видане після 18 березня 2014 року), а також один з наступних документів:

  • посвідчення про проходження військової служби;
  • витяг з протоколу засідання військової комісії;
  • контракт на проходження військової служби;
  • довідка за формою 5, видана не пізніше, ніж рік тому.

Для резервістів, призваних в особливий період (наказ від 22 лютого 2022 року)

Документом, що підтверджує службу резервіста, може бути один з наступних:

  • квиток, що підтверджує припис до військової служби;
  • витяг з наказу;
  • довідка за формою 5 терміном дії до одного року з дня подання.

Для дружин/чоловіків військовослужбовців

Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про реєстрацію шлюбу, де чітко вказані ПІБ обох з подружжя. Документ повинен бути оформлений не раніше, ніж за рік до дня подання заявки в банк. Також знадобиться пакет документів, що підтверджує право на пільгові умови залежно від категорії військовослужбовця. Оформити списання відсотків по кредиту дружина військового може самостійно.

Отримайте безкоштовну консультацію