fbpx

Як закрити кредит по закону в Україні

Кредит — це як наркотик: спочатку здається нешкідливим і контрольованим, але потім за певних обставин, які буває складно передбачити він затягує у боргову кабалу. Однак ми знаємо, в який спосіб можна успішно пройти «детоксикацію» і повернути собі фінансову свободу. Тож дізнаймося, як закрити всі кредити та зітхнути з полегшенням.

Отримайте безкоштовну консультацію

Як правильно закрити кредит: законні способи та варіанти

Припинення дії кредитного договору — справа делікатна. Способи погашення заборгованості, вказані в угоді, безпосередньо залежать від того, брали ви гроші в МФО, оформляли позику в банку, автокредит або іпотеку. Водночас можливість закрити кредит швидко і безболісно залежить від того, на якій стадії перебуває процес стягнення зобов’язань у разі прострочення платежів. Якщо справа дійшла до колекторів, то час на роздуми вичерпано

Скоро телефон почне розриватися від дзвінків «доброзичливців», а ви перетворитеся на героя голлівудського психологічного трилера. Але не поспішайте купувати попкорн і сідати перед екраном — цей фільм ви навряд чи захочете переглядати повторно. Адже фінал може бути дуже несподіваним, наприклад, арешт майна або обмеження у виїзді за кордон. Тож краще не доводити до такого розв’язку і спробувати домовитися з кредитором мирним шляхом.

В Україні існує декілька легальних способів розв’язання ситуації з проблемним кредитом, якщо у позичальника виникають складнощі з внесками. Розглянемо основні механізми та рекомендації, як можна дійти згоди з позикодавцем:

  • Реструктуризація кредиту. Це як попросити банк переписати «правила гри». Позичальник може звернутися до фінансової установи з проханням про перегляд умов сплати заборгованості, змінивши графік платежів на більш лояльний, зменшивши щомісячний внесок, пролонгувавши термін дії зобов’язань або навіть отримавши тимчасовий мораторій на платежі. Банки зазвичай охоче йдуть на такі заходи, щоб, по-перше, уникнути дефолту за кредитом, а по-друге, їм самим не надто вигідно доводити справу до суду.
  • Рефінансування. Позичальник може взяти інший кредит у тому ж або іншому банку для виплати поточної позики. Сенс в тому, що один борг гаситься іншим, зате умови нового договору можна підібрати з розумом — нижча відсоткова ставка, довший термін і, як результат, менше нервів і більше часу на відновлення власної платоспроможності.
  • Досудове врегулювання. Багато фінансових установ відкриті для цивілізованого обговорення матеріальних труднощів клієнта, в рамках яких можливе узгодження вигідних умов закриття кредиту без колекторів і судових розглядів. Якщо залучити до цього процесу на ранніх стадіях фахового юриста, попередньо з ним проконсультувавшись, з’явиться можливість домогтися надання додаткових пільгових періодів, списання частини боргу та навіть ануляції всіх нарахованих пені й штрафних відсотків, зберігши зобов’язання тільки за основною сумою заборгованості, тобто тілом кредиту.
  • Продаж власності. Якщо кредит підкріплений заставою, один із варіантів швидко закрити його — розлучитися з цим майном, щоб погасити борг. Розуміємо, попрощатися із закладеним авто або квартирою може бути не найприємнішим рішенням, але іноді це найкращий спосіб вибратися з боргової ями.

Є ще один шлях, як закрити кредит, але він доволі радикальний, зате найбільш ефективний. Йдеться про банкрутство. Це крайня міра, передбачена законодавством України для громадян, які не можуть виплатити свої борги. Процедура дозволяє особі звільнитися від кредитів через судовий розгляд.

Як у законний спосіб уникнути оплати кредиту

Шукаєте законний метод обнулити непосильні борги, виплата яких не залишає шансів на гідне життя і реабілітацію вашого матеріального становища? Тоді варто задуматися над тим, щоб оголосити себе банкрутом. Щоправда, цей метод захисту вашого добробуту дійсний тільки в тому разі, якщо ви точно дотримуєтеся законних вимог. Спроби приховати реальні статки та факти невідповідності вимогам Кодексу України про процедури банкрутства обернуться правовими та кримінальними наслідками.

Якщо ви сумлінний громадянин, який опинився заручником обставин, побоюватися нічого. У гіршому випадку вам лише відмовлять у визнанні неплатоспроможності.

Відповідно до норм українського законодавства, процес банкрутства починається з подачі до суду заяви від особи боржника, яка має містити всебічну інформацію про його фінансові проблеми та активи. Щойно клопотання буде прийнято до розгляду, суд проаналізує дані та ухвалить рішення про можливість настання банкрутства.

У разі затвердження банкрутства, для вас буде призначена одна з процедур: санація або ліквідація. Санація — це шанс відновити фінансове становище через реструктуризацію заборгованостей. Ліквідація ж передбачає продаж майна боржника для задоволення вимог кредиторів. При цьому та власність, яка необхідна для життєзабезпечення та/або є єдиним джерелом прибутку дебітора, реалізації не підлягає. А якщо майна на продаж і зовсім немає, кредити, приватні борги, заборгованості за комунальні послуги, а також штрафи та пені, як правило, прощаються без жодних стягнень. Тому іноді визнання себе неплатоспроможним — єдиний спосіб, як швидко закрити кредити.

Пам’ятайте, банкрутство — це не капітуляція, а грамотна юридична оборона. Ми допоможемо вам відстояти свої фінансові інтереси.

Як закрити борг за кредитом під час воєнного стану

Воєнний стан вніс суттєві корективи у відносини між громадянами та банками. Нестабільність та економічні труднощі, спричинені бойовими діями, унеможливили для багатьох українців вчасне виконання своїх кредитних зобов’язань, адже тисячі людей втратили роботу та бізнес. Усвідомлюючи цю об’єктивну реальність, держава надала позичальникам низку пільг, покликаних пом’якшити фінансовий тягар.

Звільнення від відповідальності за прострочення виконання грошового зобов’язання, передбачене ст. 625 Цивільного кодексу України, є одним із таких механізмів. Його регулює Закон № 2120 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо дії норм на період воєнного стану». Згідно з цим проєктом, на термін дії надзвичайного та воєнного стану, а також протягом 30 днів після його завершення позичальники можуть розраховувати на певні поблажки:

  1. Звільнення від відповідальності за несплачені внески.
  2. Відсутність штрафів і пені за прострочення виплат за кредитом.
  3. Банки не мають права підіймати процентні ставки за позиками. А якщо раптом кредитор вирішить порушити закон, продовжуючи нараховувати санкції — дорога до суду стає вашим вірним союзником.

Окрему увагу варто приділити нашим захисникам. Згідно із Законом № 2011-ХІІ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», на період служби штрафи та пені за прострочення, а також відсотки за кредитами не нараховуються. Однак, як завжди, є «але» — якщо йдеться про великі суми, видані, наприклад, на автомобіль або нерухомість, від обов’язків ніхто не звільняє. Їх лише відсторонюють до кінця війни. Це ж стосується і цивільних осіб. 

Тож, поки діє воєнний стан, за ігнорування своїх фінансових зобов’язань перед банками й МФО вам нічого не зроблять, але щойно настане мир, доведеться платити за рахунками. Тому не варто сподіватися на везіння і відкладати вирішення проблеми на безвік. Поки діє пільгова система, саме час записатися до наших юристів на безкоштовну консультацію. Залиште заявку з фразою «Допоможіть закрити кредит», і ми надамо всю необхідну інформацію про можливі шляхи списання боргів.

Отримайте безкоштовну консультацію